Διαβάζουμε τα γράμματα ή τα μετράμε;
Στρατηγικές ανάγνωσης παιδιών προσχολικής ηλικίας

 

 

Της Μαρίας Παπαδοπούλου και

της Μαρίας, Ποιμενίδου

 

 

1. Εισαγωγή

Οι στρατηγικές ανάγνωσης που χρησιμοποιούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για να προσεγγίσουν τα γραπτά κείμενα και η ικανότητά τους να τις δια­φο­ροποιούν ανάλογα με ποικίλες παραμέτρους αποτελεί το αντικείμενο έρευνας, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στην εισήγηση.

Στην παρούσα φάση, δίνονται τα δεδομένα από την πειραματική διε­ρεύ­νηση σε 3 νηπια­γωγεία της περιοχής του Βόλου, τα οποία διαφοροποιούνται σημα­ντι­κά ως προς τη δομή τους, το κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των οικογενειών των παι­διών αλλά και τη μεθοδολογία διδασκαλίας που ακολουθείται από τις νηπιαγωγούς. Η αναζή­­τη­ση των στρατηγικών των παιδιών περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο κειμε­νικό είδος: τίτλους άρθρων παιδικής εφημερί­δας, στο οποίο πολλοί τρόποι συνδυά­ζο­νται για να πα­ραχθεί η σημασία του κειμένου. Μελετή­θη­καν οι παράμετροι του χρό­νου, του χώρου, της συμμετοχικής ή ατομικής εργασίας ενώ θα αναφερθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη σχέση της διδα­κτι­κής μεθοδολογίας που χρη­σι­μο­ποιεί η νηπιαγωγός γενικό­τε­ρα,  με τις στρατη­γικές ανάγνωσης που υιοθετούν τα παιδιά.

2. Η ανάγνωση

       Η ανάγνωση είναι μια σύνθετη διαδικασία που συνίσταται στη δόμηση σημασίας με αφετηρία το συμβολικό σύστημα του γραπτού λόγου και απαιτεί την ενεργοποίηση ενός συνόλου γνώσεων και δεξιοτήτων. Είναι μια δραστηριό­τη­τα που στοχεύει στην παραγωγή νοήματος όχι ήχου, με αυτήν την έννοια η κατανόηση του γραπτού είναι η βάση και όχι συνέπεια της ανάγνωσης (Smith 1986:12,13). Μέχρι τη δεκαετία του ’70, η δυνατότητα του παιδιού να προσεγγίσει και να κατα­νοή­σει το γραπτό λόγο αντιμετωπιζόταν ως αποτέλεσμα της συστηματικής διδα­σκαλίας γραφής και ανάγνωσης που διεξαγόταν μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο πλαίσιο του δημοτικού σχολείου. Εκτοτε, οι έρευνες για την ανάδυση του γραμ­ματισμού (Clay 1966, Goodman 1980) αμφισβήτησαν την «άγνοια» των παιδιών για το γραπτό λόγο πριν την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα και ανέδει­ξαν τις συ­μπε­ριφορές γραμματισμού που εμφανίζουν τα παιδιά εξαιτίας της παρουσίας τους σε μια εγγράμματη κοινωνία. Η διαδικασία ανάδυσης του γραμματισμού είναι συνεχής και εξελικτική. Στη διάρκεια αυτής της δυνα­μικής πορείας το παιδί διαμορφώνει τις αντιλήψεις του για τις λειτουργίες και τις χρήσεις του γραπτού λόγου, καθώς και για τους τρόπους αποκω­δικοποίησής του, τις οποίες αναδιορ­γα­νώνει, βελτιώνει και διευρύνει σταδιακά όσο αυξά­νονται οι εμπειρίες του. Με αυτήν την έννοια το παιδί δεν είναι παθητικός δέκτης αλλά κατασκευαστής σημα­σιών με αφετηρία το γραπτό λόγο.

3. Οι στρατηγικές ανάγνωσης

       Ο ορισμός και η αναζήτηση των στρατηγικών, των τακτικών και των δεξιοτή­των ανάγνωσης αποτελεί αντικείμενο κυρίως της ψυχολογικής έρευνας. Σύμφωνα με τον Kirby (Kirby, 1988:230), δεξιότητες είναι  υπάρχου­σες νοητικές συνήθειες για την εκτέ­λεση συγκεκριμένων καθηκόντων και συνιστούν ικανό­τητες που μπορεί να εκφρα­στούν στη συμπεριφορά οποιαδήποτε στιγμή επειδή έχουν ακονισθεί  ή αναπτυχθεί μέσω της πρα­κτικής. Τα μέσα επιλογής, συνδυα­σμού και ανα­διοργάνωσης των δεξιοτήτων αποτε­λούν τις στρατηγικές του αναγνώστη (Kirby, 1988:230,231) Οπως ορίζεται γενι­κότερα από τον Schmeck (Schmeck, 1988:5), στρατηγική είναι η εφαρμογή μιας σειράς διαδι­κα­σιών -των τακτικών- για την επίτευξη ενός σκοπού.

Η φωνολογική και η ολική προσέγγιση αποτελούν τις δύο στρα­τη­γι­κές ανά­γνω­σης που υιοθετούν οι έμπειροι αναγνώστες (Kirby, 1988:241). Κά­θε μια από αυτές τις στρατηγικές περιλαμβάνει ένα σύνολο τακτικών που βασί­ζο­νται σε μια σειρά από δεξιότητες γνώσης και δράσης (Kirby, 1988:241, 242). Η υιο­θέ­τη­ση της μιας ή της άλλης στρατηγικής εξαρτάται από διά­φο­ρες παραμέτρους (εξοι­­κείω­ση με τη λέξη, μέγε­θος της λέξης, διαθέσιμος χρόνος κ.α.). Στην περί­πτω­­ση όμως, των παιδιών προ­σχο­λικής ηλικίας, οι στρατηγικές ανά­γνω­σης τις οποί­ες υιοθετούν για να «ξεκλει­δώσουν» ένα γρα­πτό κείμενο φαί­νεται να παρου­σιά­­ζουν μεγαλύτερη ποικιλία καθώς οι γνώσεις τους για τις λειτουργίες και την απο­­κω­δικο­ποίηση του γραπτού λόγου δεν ταυτίζονται με αυτές των έμπειρων αναγνωστών.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα παιδιά είναι σε θέση να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν τον περιβάλλοντα έντυπο λόγο, εξαιτίας της καθημε­ρινής εξοικείω­σής τους με  τέτοιου τύπου κείμενα και του γεγονότος ότι η πλειοψη­φία αυτών των κει­μέ­νων είναι πολυ­τρο­πικά και άρα για την κατανόηση της καθαρά γλωσσι­κής πλη­ροφορίας συνεισφέ­ρουν οι πληρο­φο­ρίες που παρέ­χο­νται από τους άλλους τρό­πους (χρώμα, εικόνες, ιδιαί­τερη τυπο­γραφία). Στο πλαίσιο της ανάδυσης του γραμ­μα­τισμού έχουν πραγματοποιηθεί αρκε­­τές έρευνες που διερευνούν την ικανότητα των παιδιών να αξιοποιούν αυτές  τις πλη­ρο­­φορίες για να προσεγγίσουν ένα γραπτό κεί­μενο (ενδεικτικά: Goodman & Altwerger 1981, Harste 1984, Goodall 1984, ενώ για την ελληνική βιβλιο­γρα­φία: Γκανά 1998, Γιαννι­κοπούλου 2001, Πα­πα­­δο­πούλου 2001a). Ποιές όμως στρατηγι­κές χρη­σι­μο­ποιούν τα παι­διά για να διαβάσουν  αυτά τα κείμενα όταν εμφανίζονται αποστερημένα των άλλων τρόπων, πλην του γλωσσικού; Στην κλασική έρευνα των Goodman & Altwerger  του 1981, παρα­τη­ρή­θηκε ότι εάν αφαιρεθούν οι διάφοροι  τρόποι σε πολυ­τρο­­πι­κά κείμενα περιβάλ­λοντος έντυπου λόγου, τα παιδιά τείνουν να χρησιμοποιούν ποικίλες άλλες στρατηγικές για να κατα­νοήσουν τη γραπτή πληροφορία.

4. Η έρευνα

Στην έρευνά μας συμμετείχαν 43 παιδιά 3 νηπιαγωγείων  της μείζονος περιοχής Βόλου ηλικίας 4-6 χρόνων*

1ο :14ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας. Φοιτούν παιδιά εργατικών οικογενειών που στην πλειοψηφία τους οι μητέρες δεν εργάζονται. Στεγάζεται σε μαγαζί, ακολουθεί πρό­γραμμα διπλής βάρδιας, ο χώρος δεν είναι λειτουργικός και το περιβάλλον είναι φτω­χό αισθητικά. Τα παιδιά δεν αναγνώρισαν εύκολα την εφημερίδα. Η νηπια­γω­γός έχει 19 χρόνια υπηρεσίας και συμμετέχει σε πρόγραμμα  SOCRATES.

2: 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βόλου. Φοιτούν παιδιά  κυρίως υπαλλήλων, με εργα­ζόμενες μητέρες. Στεγάζεται σε κτήριο χτισμένο για νηπιαγωγείο όπου συστεγά­ζονται άλλο ένα ολοήμερο, δύο κλασσικά και ένα τμήμα ειδικού νηπιαγωγείου. Ο χώρος είναι φωτεινός και άνετος. Οι νηπια­γωγοί έχουν 16 και 12 χρόνια υπηρεσίας.

3: 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Ιωνίας και δεν υπάρ­χει ομοιογένεια στο οικογενειακό υπόβαθρο των παιδιών. Στο νηπιαγωγείο φοιτούν και παιδιά οικονομικών μεταναστών καθώς και τσιγγανόπαιδα. Ο χώρος έχει κτιστεί για νηπια­γωγείο και είναι άνετος. Η νηπιαγωγός έχει 28 χρόνια υπη­ρε­σίας. Στην τάξη επι­κρα­τεί ένα δασκαλοκεντρικό στυλ εργασίας.

4.1 Στόχος της έρευνας

Η έρευνα σκόπευε στην καταγραφή των στρατηγικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην προσέγγιση κειμένων διαφορετικής μορφής  και, στη διερεύνηση συγκεκριμένων παραμέτρων που ενδεχομένως επηρεάζουν την επιλογή των στρατηγικών ανάγνωσης των παιδιών, όπως: το ενδιαφέρον του παιδιού για το θέμα, ο χρόνος (ως προθεσμία ή ως απόσταση μεταξύ δύο φάσεων), ο χώρος  και  οι συμμε­τέ­χοντες.

4.2 Υλικά

Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 6 δισέλιδα άρθρα από το ένθετο της εφημερίδας Καθημερινή, «ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ» και τρεις τίτλοι άρθρων. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν καρτέλες με τους  τίτλους των άρθρων χωρίς εξω-γλωσσικές πληροφορίες, καθώς και μικρές καρτέλες με τα ονόματα των παιδιών γραμμένα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούσαν στο σχολείο τους.

4.3 Μεθοδολογία               

Αφετηρία της διδακτικής παρέμβασης ήταν η επιλογή, εκ μέρους των παιδιών, της καρτέλας με το όνομά τους. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπούσε στην αποκα­τά­στα­ση της επικοινωνίας και στον έλεγχο της δυνατότητάς κάθε παιδιού να αναγνωρίζει το όνομά του.

Στη συνέχεια, εμφανίζαμε ένα τεύχος από το ένθετο «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» και διε­ρευ­­νούσαμε, μέσω ερωτήσεων, την επαφή και τις γνώσεις των παιδιών για το συ­γκε­­κριμένο ένθετο αλλά και για τις εφημερίδες γενικότερα. Κατόπιν, παρου­σιά­ζαμε το υλικό λέγοντας πως ένας δημοσιογράφος σκέφτηκε να γράψει διάφορα άρ­θρα για παιδιά και τους ζητούσε να να επιλέξουν τα  πιό ενδιαφέροντα από αυτά. Προ­σεγγίζαμε τα άρθρα ένα –ένα ζητώντας από τα παιδιά να κάνουν υποθέσεις για το περιεχόμενο τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιβοηθητικός ήταν κυρίως ο ρόλος των  εικόνων. Επιδιώκαμε την επικέ­ντρωση του ενδιαφέροντος στα ιδιαίτερα στοι­χεία που χαρακτήριζαν κάθε τίτλο: όπως χρώμα, υλικά, ιδιαίτερη τυπογραφική μορφή. Στο τέλος κάθε αναζήτησης τα παιδιά επιχει­ρούσαν να μαντέψουνε τον τίτλο αξιοποιώντας την προηγούμενη συζήτηση. Ολο­κλη­ρώνοντας, διαβάζαμε τον τίτλο και τον επαναλαμ­βάναμε με τα παιδιά.

              Στη δεύτερη φάση επεξεργασίας τα παιδιά καλούνταν ατομικά σε ιδιαί­τε­ρο χώρο. Εκεί τους ρωτούσαμε αν τους άρεσε ιδιαίτερα κάποιο από τα άρ­θρα. Τους εξηγούσαμε πως έπρεπε να δώσουμε απάντηση στον δημο­σιογράφο και γι αυτό έχουμε γράψει τους τίτλους σε μικρές καρτέλες για να μπορέ­σου­με να τις στεί­­λου­με σ’ ένα γράμμα. Παρουσιάζαμε τις καρτέλες, όπου το γραπτό κεί­με­νο εμφα­νί­ζο­νταν απο­πλαισιωμένο και τους ζητούσαμε να βρουν τον τίτλο του άρθρου που τους άρεζε. Κατόπιν, δίναμε τα άρθρα και ζητούσαμε από τα παιδιά να αντι­στοι­χί­σουν τις καρτέλες στα άρθρα που ταιριάζουν. Στο τέλος, τους ζητούσαμε να μας εξη­γή­σουν το «μυ­στικό» που τους βοήθησε στη φάση της  αντιστοίχισης.

4.4. Μεθοδολογικές διαφοροποιήσεις

Μετά την πρώτη εφαρμογή, ο αριθμός των άρθρων περιορίστηκε από 8 σε 6 καθώς φάνηκε ότι ο μεγάλος αριθμός δυσχέρανε τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία.

 Επίσης στη δεύτερη φάση επεξεργασίας έγιναν οι εξής διαφοροποιήσεις

·         Τα παιδιά κλήθηκαν σε ομάδες και όχι ατομικά με στόχο να διερευνηθεί η συμβολή της συνεργατικότητας στην κατάκτηση των στόχων.

·         Χρησιμοποιήθηκε χρονόμετρο ώστε να διερευνηθεί  η επίδραση της πίεσης του χρόνου στην αποτελεσματικότητα της εργασίας των παιδιών.

·         Σε ένα νηπιαγωγείο η δεύτερη φάση επεξεργασίας  πραγματοποιήθηκε μετά από 10 ημέρες, ώστε να μελετηθεί αν η χρονική απόσταση μεταξύ των δυο φάσεων επηρεάζει τις υιοθε­τού­με­νες στρατηγικές. 

4.5. Γενικές παρατηρήσεις

Διερευνώντας τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να προσεγγίσουν το γραπτό κείμενο παρα­τη­ρή­θηκε, ότι τα παιδιά των νηπιαγωγείων ήταν σε θέση να εντοπίσουν το γραπτό λόγο στις διά­φορες εκδοχές του και είχαν ήδη υιοθετήσει βασικές συμβάσεις της ανάγνωσης. Επιπλέον, τα παι­διά ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν το όνομά τους και χρη­σι­­μοποιούσαν το αρχικό γράμ­μα ως βάση για την επεξεργασία άλλων δεδο­μέ­νων. Η διάκριση όμως, του αρχικού πολ­λές φορές, λειτούργησε ως στερεότυπο ανα­στέλ­λοντας άλλες μεθόδους επεξεργασίας.

4.6. Στρατηγικές επιλογής  κατά τη διαδικασία της ταύτισης

Οι στρατηγικές που χρησιμοποίησαν τα παιδιά για να επιλέξουν το άρθρο της επιλογής τους κατά τη διαδικασία της ταύτισης παρουσιάζονται στον  πίνακα που ακολουθεί. Οπως φαίνεται τα παιδιά χρησιμοποιούσαν συχνά περισσότερες από μια στρα­τηγικές για να εκπληρώσουν το καθήκον που τους ζητήθηκε. Η κύρια στρα­τηγική  αφο­ρούσε την αναγνώριση κάποιων γραμμάτων ως συμβόλων, δηλα­δή προϋ­πόθετε τη διαχεί­ριση γραφο-φωνηματικών αντιστοιχίσεων. Σε αυτή την περί­πτωση, κριτήριο επι­λο­­γής ήταν το πρώτο γράμμα του κειμένου, ενώ σε περίπτωση όμοιων γραμμάτων, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν το συνδυασμό πρώτου και δεύτε­ρου γράμματος. Αυτή η στάση των παιδιών φαίνεται να διευκολύνεται από την εξοι­κείω­ση με το παρουσιολόγιο που υπήρ­χε σε κάθε τάξη και την έμφαση που έχει δοθεί στην αναγνώριση του πρώτου γράμμα­τος ως διαφοροποιητικού χαρακτη­ρι­στικού των ονομάτων των παιδιών.

Η δεύτερη στρατηγική αφορούσε την αναγνώριση κάποιων γραμμάτων ως σχημάτων-εικόνων. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά αντιστοίχιζαν τα γράμματα ένα προς ένα χω­ρίς όμως να αναφέρονται, κατ’ανάγκη, στη φωνητική τους αξία. Επιπλέον, κά­ποια γράμ­μα­τα που εμφανίζονταν με ιδιαίτερη τυπογραφία φαίνεται ότι τραβούσαν την προσο­χή των παιδιών και αποτελούσαν κριτήριο για την ταύτιση των κειμένων.

Μια τρίτη κατηγορία στρατηγικών αφορούσε τη γενική εικόνα του κει­μένου. Η τυπο­γρα­φι­κή μορφή, η παρουσία σημείων στίξης, η διαδοχή πεζών-κεφα­λαίων και η συ­νο­λική ει­κό­να του κειμένου αποτελούσαν μέσα για την ταυ­τοποίηση των κειμένων κατά τη δεύ­τε­ρη φάση επεξεργασίας. Επιπλέον, σε μεμονωμένες περιπτώσεις παρατηρή­θη­κε η τά­ση να μετρούν τον αριθμό των γραμμάτων. 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών δεν χρη­σι­μο­ποίησε καμια συγκεκριμένη στρατηγική για να ταυτίσει τα κείμενα.

Στρατηγικές  επιλογής

Παιδιά [40]

Καμία επιλογή

5

Τυχαία επιλογή

8

Επιλογή μέσω γραμμάτων ως συμβόλων 

 

Το πρώτο γράμμα

9

Το πρώτο και το δεύτερο γράμμα σε συνδυασμό

5

Το πρώτο και το τελευταίο γράμμα

4

Το πρώτο και το  δεύτερο γράμμα σε αντιδιαστολή

1

Το τελευταίο γράμμα

2

Τα τελευταία γράμματα από την τελευταία λέξη

1

Επιλογή μέσω γραμμάτων ως σχημάτων- εικόνων

 

Ταύτιση των γραμμάτων ένα προς ένα

7

Ενα γράμμα σύμβολο  (π.χ. «Π»)

2

Η επανάληψη του ίδιου γράμματος («ς») στο τέλος  των λέξεων

1

Ένα διακριτό γράμμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά («Ζ», «Ο»)

4

Επιλογή μέσω της γενικής εικόνας του κειμένου

 

Τα σημεία στίξης

2

Η διαδοχή πεζών –κεφαλαίων ως σχέση μεγέθους

1

Η τυπογραφική διάταξη σε δύο σειρές

2

Η συνολική εικόνα της λέξης ή του τίτλου

3

Το πλήθος των γραμμάτων

2

4.7. Συσχετισμός δεδομένων

Η εικόνα των νηπιαγωγείων και ο τρόπος που αντιμετώπισαν τα παιδιά το πείραμα μας οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα. Η ποικιλία των στρατηγικών που αναπτύσσουν τα παιδιά για να προσεγγίσουν ένα κείμενο μειώνονται  σε μεγά­λο βαθμό όταν η προσέγ­γιση που υιοθετεί ο/η νηπιαγωγός για να εισάγει τα παιδιά στην ανάγνωση είναι κατευθυνόμενη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το τρίτο νηπια­γω­γείο στο οποίο, ενώ σε ποσο­στό 77% τα παιδιά γνώριζαν το όνομά τους, ο τρόπος οργάνωσης της εκπαι­δευ­τι­κής διαδικασίας καθώς και η μεθοδολογία προ­σέγγι­σης της γραπτής γλώσσας δη­μιούρ­γησαν στερεότυπα στα παιδιά αποκλείο­ντας την ανάπτυξη άλλων στρατηγι­κών πέρα από την ταύτιση γραμ­μάτων, όπως τους είχε μάθει η νηπιαγωγός για την ανάγνωση του ονόματός τους.

Στο πρώτο και στο δεύτερο νηπιαγωγείο, συγκλίνει ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν πάνω από δύο στρατηγικές  30% και 42% αντίστοιχα, παρότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν το όνομά τους 31% και 85% αντίστοιχα. Παρομοίως, εμφανίζεται σημαντική διαφορά στο είδος των στρατηγικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Η σχέση των δύο στρατη­γι­κών (σε σχέση με τα γράμματα ή άλλες) στο πρώτο νηπιαγωγείο είναι 82% προς 18 % ενώ στο δεύτερο 65% προς 35%.

4.8. Παρατηρήσεις σχετικά με τις παραμέτρους επιλογής

Οσον αφορά τις παραμέτρους που ενδεχομένως επηρεάζουν τις στρατηγικές ανά­γνωσης των παιδιών, διαπιστώσαμε ότι ο χρόνος,  με την μορφή της προθε­σμίας για την ολοκλήρωση της διαδι­κα­σίας, δεν επηρέασε την συμπε­ριφο­­ρά των παιδιών επομένως και τα αποτελέ­σματα. Η χρονική μεσολάβηση 10 ημερών μεταξύ των δύο φάσεων του πειράματος δεν διαφοροποίησε τις στρατη­γικές των παιδιών. Τα παι­διά δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν και στις μικρές ομά­δες προ­κα­λού­σαν σύγχυ­ση  οι διαφο­ρετι­κές απόψεις. Το άρθρο που επιλέξανε ως το πιο ενδιαφέρον  μπό­ρεσαν να το εντο­πίσουν πιο εύκολα. Τέλος, παιδιά που δεν ανα­­γνώρισαν το όνομά τους δεν έδειξαν ενδιαφέρον να εμπλα­κούν στη δεύτερη φάση της επε­ξερ­γασίας του υλικού.

4.9. Συμπεράσματα

Καταλήγοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φαίνε­ται να χρησιμοποιούν ποικίλες στρατηγικές για να ξεκλειδώσουν ένα γραπτό κείμενο. Οι στρατηγικές τους ενδέχεται να αφορούν χρήση γραφοφωνηματικών αντιστοιχίσεων αλλά δεν περιορίζονται εκεί. Οπως φαίνεται από τον πίνακα που παρου­σιά­στηκε, κριτήρια επιλογής μπορεί να είναι η  αναγνώριση συγκεκριμένων γραμμάτων ως εικόνων, η τυπο­γραφική μορφή του συνόλου του κειμένου, το μέγεθος του κειμένου, τα σημεία στίξης, ένα γράμμα με ασυνήθιστη μορφή κ.α. Η επι­λογή της στρατηγικής που υιοθετεί κά­θε παιδί φαίνεται να συναρτάται άμεσα με το στυλ  διδασκαλίας του/της νηπιαγωγού, το ενδιαφέρον του παιδιού για το προτει­νόμενο έργο και τον βαθμό εμπλοκής τους στη δια­δικασία, καθώς και με τον τρόπο προσέγ­γισης του γραπτού λόγου στο νηπιαγωγείο. Τέ­λος, η παράμετρος του χρόνου φαίνε­ται να μην επηρεάζει τις στρατηγικές που υιο­θε­τούν τα παιδιά.

 

 

Βιβλιογραφία

Γιαννικοπούλου, Α. (2001). Π όπως Pokemon: Η γνωριμία των παιδιών με τα γράμματα σε μια κοινωνία δύο αλφαβήτων. Στο Π. Παπούλια-Τζελέπη. Ανάδυση του γραμματισμού: Ερευνα και Πρακτική. Αθήνα: Καστανιώτης.

Γκανά, Ε. (1998). Η αναγνωστική πράξη και το παιδί της προσχολικής ηλικίας. Διδακτορική διατριβή. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Clay, M. (1966). Emergent reading behavior. Unpublished doctoral dissertation. University of Auckland, New Zealand.

Goodman, Y. (1980). The roots of literacy. In. M. Douglas (ed). Claremont Reading Conference Forty-Four Yearbook. Claremont, CA.: The Claremont Reading Conference

Goodman, Y. & Altwerger, B. (1981). Print Awareness in pre-school children: a working       paper. Arizona Centre for research and development: University of Arizona.

Goodall, M. (1984). Can four year olds “read” words in the environment? The Reading Teacher, 37, 6, 478-482.

Harste, J.C., Woodward, V.A. & Burke, C.L. (1984). Language stories and literacy lessons. Portsmouth: Heinemann Educational.

Kirby, J.R. (1988). Style, Strategy, and Skill in Reading. In R.R. Schmeck. Learning Strategies and Learning Styles. New York: Plenum Press. 

Schmeck, R.R. (1988). An Introduction to Strategies and Styles of Learning. In R.R Schmeck. Learning Strategies and Learning Styles. New York: Plenum Press. 

Παπαδοπούλου, Μ. (2001a). Η εξοικείωση με την ελληνική γραφή παιδιών προ­σχο­λικής ηλικίας μέσω της αξιοποίησης των συλλειτουργούντων με τη γραφή ση­μειο­λο­γι­κών συστημάτων. Θεσσαλονίκη: Πρακτικά της 21ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας, της Φ.Σ.του Α.Π.Θ

Smith, F. (1986). Devenir lecteur. (μτφ. από αγγλικά). Paris: Armand Colin.

Παράρτημα - Δείγμα υλικού

 

  

 

  

 

  

 

  

 

 

 



* Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις νηπιαγωγούς κυρίες Κυρίτση, Πλιακώνη, Πλαστάρα και Παππά για τη συνεργασία τους.