Η συμβολή του Ελληνικού πνεύματος στην ανάπτυξη και διάδοση των Θετικών Επιστημών ανά τον κόσμο, και η θεμελίωση και εξέλιξη των επιστημών αυτών πάνω στους κίονες

της Ελληνικής σκέψης και αναζήτησης.

 

Των:

 Δημήτρη Δελλαπόρτα – Άννα Αλεξανδράτου

Μηχανολόγου, Παιδαγωγού–Μαθηματικού, Παιδαγωγού

 

 

Ο μέγιστος όλων των αιώνων και ο αρχαιότερος των ελλήνων ποιητών και πεζογράφων θεωρείται συγχρόνως, ο πρόδρομος των φυσικών επιστημόνων της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Η ομηρογραφία, όπως είναι πλέον γνωστό, έχει επεκταθεί όχι μόνο στο καθαρά φιλολογικό και ιστορικό χώρο, αλλά και σ’ αυτόν των φυσικών επιστημών.

Μέσα απ’ τα ομηρικά ποιήματα ανευρίσκονται οι ονομασίες πολλών ορυκτών (αμετάλλων και μετάλλων) όπως το "θέειον", ή "θήιον" (θείον), ο "άλς" (αλάτι), ο "κέραμος", ο "χρυσός", ο "χαλκός", ο "σίδηρος", ο κύανος" (χάλυψ), ο "μόλυβδος", ο "κασσίτερος", ο "ήλεκτρος" (=λευκόχρυσος), η "ψάμμος" ή ψάμμαθος" (άμμος), ο "μάρμαρος", ο άργυρος" κ.ά.

Ο Θαλής, ένας απ’ τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, φυσικό και μαθηματικός απ’ τη Μίλητο της Μ. Ασίας, διατύπωσε τις απόψεις:       α) Η αρχή όλων των σωμάτων αποδίδεται στο νερό, δηλαδή σε κάτι υλικό, β) Πίσω από την απέραντη ποικιλία των όντων υπάρχει ένα υλικό βασικό στοιχείο, απ’ το οποίο είναι κατασκευασμένος ο κόσμος (ο Θεός).

 

Το θεώρημα του Θαλή στη γεωμετρία είναι βασικό και θεμελιώδες στην επιστήμη, στα μαθηματικά.

Ο Πυθαγόρας και οι συν αυτώ φιλοσοφούντες δίδασκαν ότι η ύλη εισέρχεται στα διάφορα σώματα "διηρημένη κατά μονάδας" (αριθμούς) οι οποίοι αποτελούν την κοσμοποιό αρχή. Το Πυθαγόρειο, είναι θεώρημα βασικό και θεμελιώδες για την γεωμετρία.

Ο Ηράκλειτος με "τα πάντα ρει" συμβάλλει στη θεωρία της αναντίστρεπτης μεταβολής του κόσμου (παραδοχή της θερμοδυναμικής, ως η εντροπία). Πολλοί μελετητές του Ηρακλείτου θεωρούν το "πυρ" ως μια μορφή ενέργειας στηριζόμενοι στις αντιλήψεις της σύγχρονης φυσικής που παραδέχεται ταύτιση μάζας και ενέργειας (Einstein, Big Bang κλπ).

Ο Αρχιμήδης (287-212 π.Χ), φυσικός, μηχανικός, μαθηματικός με την αρχή του Αρχιμήδους (νόμος της άνωσης), τα περί οπτικής, ενέργειας κλπ. Τα έργα του Αρχιμήδη 41 τίτλοι, αναφέρονται στα μαθηματικά, μηχανική, φυσική, αστρονομία, ναυπηγική, αρχιτεκτονική.

Ο Εμπεδοκλής φυσικός και μαθηματικός αναφερόμενος στην ύπαρξη του κόσμου έχει διατυπώσει την θεωρία ότι ο κόσμος προήλθε από 4 στοιχεία "ριζώματα", την φωτιά, τον αέρα, το νερό και τη γη, πράγμα το οποίο οδηγεί στο Big Bang και τις καταστάσεις της ύλης (στερεή υγρή-αέρια-πλάσμα).

Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ως κύρος μέρος της έρευνας χρησιμοποιεί την διαλεκτική επαγωγική μέθοδο του συλλογισμού, ενώ ως δευτερεύον μέσο χρησιμοποιεί το πείραμα.

Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος, οι μεγάλοι φυσικοί, αστρονόμοι, μαθηματικοί, φιλόσοφοι, δημιουργοί της ατομικής θεωρίας που υπήρξε βάση της θεμελίωσης της σωματιδιακής φυσικής.

Τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων σοφών διαδόθηκαν σ’ όλο τον κόσμο αρχής γενομένης από την εκπολιτιστική εκστρατεία του
Μ. Αλεξάνδρου, και συνεχίζεται με την διάδοση και μετάφραση σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο.

Η ορολογία των σύγχρονων επιστημών προέρχεται απ’ την αρχαία ελληνική επιστήμη. Ας θυμηθούμε μερικές λέξεις μόνο: electron, phenomenon, physics, mathematics, hypotenuse, atom, chemistry, metals, plasma κλπ. Ο Ισαάκ Νιούτον διετύπωνε την ρήση «ότι καταφέραμε το καταφέραμε επειδή στηριζόμαστε τους κίονες της ελληνικής επιστήμης».

Αυτά, αποτελούν στοιχεία διαπολιτισμικής προσέγγισης, και αναπέμπουν την παρουσία της Ελλάδας στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης.

 

Η Ελληνική επιστήμη, διαχρονικός φορέας διαπολιτισμικής προσέγγισης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

και φιλοσοφίας

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


The ancient Greek spiit in the season of an universal interactive world

 

Homer, Aristotle, Empedocles, Archimides, Euchlides, Heraclitus, Pythagoras, Leucippus, Democritus, e.t.c. were the greatest Greek scientists which constitute the corner stone of the contemporary science. This science and the horology of it, compose a live monument of the Greek language, worldwide.

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

 

Engineering in History by Richard Shelton Kirby  Εκδόσεις Denver

 

Hellenistic Science and Culture in the Last Three Centuries B.C.  By George Sarton

 

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Τόμοι Α, Β, Γ1, Γ2, Δ Έκδοση Αθηναϊκής Εκδοτικής

 

E. Schrödinger "Η φύση και οι Έλληνες" (Π. Τραυλός – Ε. Κωσταράκη ), Αθήνα 1995

 

Ιστορία των Ελληνικών  Μαθηματικών T.L. Heath, επιμέλεια – απόδοση  Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ.